Tupoljev

A Tupoljev gyár gyökerei lassan 90 évre nyúlnak vissza. A Moszkvától nem messze található Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézetben kezdett Andrej Nyikolajevics Tupoljev egy csoport élén fémépítésű repülőgépeket fejleszteni.

Highslide JS

Tu-144-es, a “szovjet Concorde” – nem lett sikertípus

A 120 éve született névadó, maga is elképedne azon az óriási technikai fejlődésen és felhalmozott tapasztalaton, amely ma a gyárat jellemzi. A kísérleti repülőgépek sora, a sikeres utasgépek – de készült Tupoljev robotrepülőgép is – mind annak bizonyítékai, hogy a Tupoljev gyár a repüléstudomány egyik legnagyobb jelentőségű és legnagyobb tapasztalatú műhelyévé vált.

Innen kerültek ki a hidegháború meghatározó bombázó gépei, de a gyár az utasszállító repülőgépek tervezésében is maradandót alkotott.

Highslide JS

Tu-334-es egy légibemutatón (forrás:richard-seaman.com)

A Tu-144-es szuperszónikus utasgép nem lett sikeres, de bizonyította, hogy a képes arra, amire az angol francia összefogás volt képes, és aminek az eredménye nyugaton a Concorde lett.

A hidegháború meghatározó repülőgépei és a szocialista blokk országainak civil légiflottáinak meghatározó gerinctípusai kerültek ki a Tupoljev tervezőirodáiból és gyáraiból.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL