Gripen

Könnyű, egyhajtóműves harci repülőgép, amely alkalmas légi harc, könnyű bombázó és felderítő feladatokra is. Hazánk légierejének legkorszerűbb típusa. Tervezésénél a fő szempont a sokoldalúság és a könnyű üzemeltethetőség volt.

A típusjelzése JAS-39 Gripen, ahol a JAS rövidítés (Jakt, Attack, Spaning) a vadász, támadó és felderítő funkciókat jelzi, mivel ezek mindegyikére alkalmas. Tervezési szempont volt még, hogy képes legyen közutakról, kihelyezett ideiglenes bázisokról történő felszállásra is úgy, hogy a gépek kiszolgálását sorkatonák végzik.


Highslide JS

Olcsó és egyszerű üzemeltetés, akár egy autópályáról is

A Saab mellett az Ericsson, a Volvo is részese a gyártásnak. 1980-ban kezdődött a tervezés, az első gép 1988-ban szállt fel. Először a svéd légierőben 1996-ban állt szolgálatba. Azóta a cseh, magyar és dél-afrikai légierőben repülnek, de további megrendelők is vannak. Eddig több, mint 200 megrendelés érkezett a gépre.


Highslide JS

Színes kijelzők és a legkorszerűbb adatátviteli rendszerek

Maximális sebessége tengerszinten 1,2 Mach, nagy magasságban 2 Mach.
A gép 14 tonnás maximális felszállótömeg mellett 5300kg hasznos terhet vihet. Ezek lehetnek légiharc rakéták, bombák, tüzelőanyag póttartályok, felderítőeszközök, elektronikai zavarókonténerek, de szállíthat robotrepülőgépet is.


Highslide JS

A magyar légierő 12db együléses és 2db kétüléses gépet rendelt

A gép hossza 14,1m (a kétüléses változat 14,8m) fesztávja 8,4m.
A magyar légierőben rendszeresített 14 darab Gripen hivatott felváltani a jóval drágábban üzemeltethető és korszerűtlenebb MiG-29-eseket.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL