A Pitts műrepülőgép

Kétfedelű műrepülőgép. Az amerikai Curtis Pitts által tervezett első Pitts 1944-ben emelkedett a levegőbe, azóta egy-és kétüléses változatok sora készült el, megőrizve az eredeti gép jól felismerhető formavilágát és sportosságát.


Highslide JS

Az együléses S-1 jelű műrepülőgép után megjelent a kétüléses, S-2 jelű változat is. A 60-as és 70-es évek egyik legsikeresebb műrepülőgép típusává vált, 1972-ben az Egyesült Államok válogatottja megnyerte a típussal a moszkvai nemzetközi műrepülő versenyt. A gépből gyártósoron készült példányok mellett sok házilag összeszerelt, kit formában gyártott változat is üzemel.


Highslide JS

A ma is repülő változatok közül az egyik legnépszerűbb S-2B kétüléses változat 5,71 m hosszú, a fesztávja 6,1 m. A legfeljebb 737 kg felszállótömegű gépben egy 260 lóerős Lycoming motor van, amely 282 km/h utazósebességet tesz lehetővé.
A gép megengedett terhelési többese +6/-5 között van (+6g/-5g), a kétfedelű konstrukció miatti kis fesztáv pedig egészen elképesztő, 400 fok/másodperc orsózó szögsebességet tesz lehetővé.


Highslide JS

Egy Pitts S2-C változat

Ma is sok Pitts repül világszerte, létezik a típusnak csillagmotoros változata is. Esztétikus, sportos megjelenése és kiváló műrepülő tulajdonságai a repülőbemutatók népszerű vendégévé teszik ezt a kis gépet. A népszerű típus egy példánya hazánkban is megtalálható, műrepülésre, műrepülő oktatásra használják.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL