PC-12

Egyhajtóműves, légcsavaros-gázturbinás repülőgép. Utas-és teherszállításra egyaránt használják. A Pilatus gyár legnagyobb repülőgépe 9 utast, vagy 1036 kg hasznos terhet szállíthat. A gép akár rossz minőségű, előkészítetlen terepen is képes fel-és leszállni, ezért is használják például az ausztrál repülő-orvosok is előszeretettel ezt a típust.

Highslide JS

A Royal Flying Doctors Service gépe

Hatalmas területen bárhová el kell tudniuk juttatni az orvost, és ha kell, a beteget elszállítani. Ezek a gépek farmokról, poros földutakról szállnak fel ilyenkor. A prototípus 1991-ben szállt fel először. A Pilatus a Turbo Porternél is jól bevált PT6-os gázturnina egy változatát építette a PC-12-esbe is.

Highslide JS

Az utas-és teherszállító változat mellett VIP-gépként is használják

Az utas és teherszállító változatok között létezik egy kombi-változat, amely csak hat utast visz, de megnövelt raktér áll a rendelkezésre. A gépnek több változata készült, a legújabb a PC-12NG (Next Generation), amely, akárcsak a Boeing 737-es sorozat NG gépeinél korszerű elektronikát és színes képernyőkkel ellátott pilótafülkét takar.

A PC-12-es 14,4 méter hosszú, fesztávja 16,28 méter. Utasok nélkül 4150 km-re képes elrepülni, 3 utassal a hatótávolsága 2915 km.

Highslide JS

Utazósebessége a max. 9144 méteres repülési magasságon 519 km/h. A gépből több, mint 750 darab készült és a lgújabb változatai is sikerre számíthatnak.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL