Grumman F7F Tigercat

2014 évi tavaszi amerikai pilóta találkozó, a Sun’n Fun egyik érdekessége volt a három gyönyörűen karbantartott old timer vadászgép, a Grumman egykori tigrismacskája.

tigercat211

A második világháború végére készült el mind a leggyorsabb dugattyúmotoros vadászbombázó, a két hajtóművel 740 km/h volt a csúcssebessége.

Anyahajóra tervezték, de nem akadt be rendesen a horog a leszálláskor, ezért nem tudták a világháború végén rendszerbe állítani.

tigercat32tigercat31tigercat33

A képen jó látszik a felhajtható szárny, ami az anyahajón a fedélközi raktározás miatt volt fontos.

tigercat44

A sugárhajtású vadászgépek korszakváltása a Tigercat-et epizódszerepre kényszerítette, a haditengerészeti légierő a koreai háború elején vetette be, lelőtt két PO-2-est. Itthon repnapokon halljuk pöfögni az egykori szovjet ellenfelet, sebességtudásuk, ami a vadászgép legfontosabb fegyvere, köszönő viszonyban sincs egymással.

tigercat51tigercat52tigercat53

Néhány példányt átalakítva használtak még tűzoltásra, de vízbombázóként jobbak voltak a tűzoltó hidroplánok.

tigercat61

A képen látszik, milyen keskeny törzset terveztek neki, ahol egy vagy két pilóta, utóbbi fegyverkezelő vagy vízdobó, foglalt helyet egymás mögött. A képre kattintva a Grumman F7F a gyár macska sorozatának következő, F8F egymotoros gépével repül köteléket, már az old timer szórakoztatás jegyében.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL