F4U-4 Corsair összecsukja a szárnyát

A Red Bull történelmi légi kötelék egyik tagja április utolsó napján Budaörsön járt. F4U Corsair egy haditengerészeti csillagmotoros vadászbombázó, ami az anyahajón való könnyebb tárolása miatt összecsukja a szárnyát. Bődületes hangereje mellett vitézül végigálltam a manővert a budaörsi füvön.

Teljes nevén a Chance Vought F4U-4 Corsair – A Kalóz – Igor Sikorsky tervei alapján épült 1938-ban, de sikeressége miatt még az ötvenes évek elején, a koreai háborúban is rendszerben volt.

Exif_JPEG_PICTURE

1940-ben ő volt a csúcstartó, mert amerikai fejlesztésű vadászgép még soha nem ért el vizszintes repülésben 640 km/óra csúcssebességet. Az erős csillagmotor mellett a háromágú légcsavar is segített ebben.

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE
Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

A német zuhanóbombázóhoz, a Stukához hasonlóan fütyülte a halált a Távol-Keleten, támadáskor a nagy sebesség miatt az olajhűtő zúgó hangot adott.

Exif_JPEG_PICTURE

Amúgy fellépésen kivül Salzburgban a Hangár 7-ben parkol, a nyolcvanas évek elején egy osztrák magánszemély révén került Texasból került kissé romos állapotban Ausztriába, majd a Red Bull szárnyai alá vette.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL