Elektra One

Együléses elektromos ultrakönnyű repülőgép.

A gépet gyártó német PC-Aero repülőipari certifikációs eljárásokkal, mérnöki szolgáltatásokkal, szoftverfejlesztésekkel, repülőgép-tervezéssel foglalkozik. Az Elektra One előtt volt már ultrakönnyű repülőgépük, de úgy tűnik, az elektromos repülőgép az, amellyel a gyár megtalálta a közeljövő fejlesztéseinek az irányát.


Highslide JS

A gép 2011 márciusában szállt fel először, majd ugyanezen év nyarán az Egyesült Államokban, Oshkoshban mutatkozott be először a nagy nyilvánosság előtt.
Az Elektra One felsztávja 8,6 méter, legnagyobb felszállótömege 300 kg. A repülőgép a gyári adatok szerint egy feltöltéssel három órát képes repülni és több mint 400 km-t tehet meg 160 km/h utazósebességgel. A szén-és üvegszálas kompozit szerkezetből adódóan az Elektro One üres tömege mindössze 100 kg, a letisztult felületek pedig a vonzó dizájn mellett gazdaságos aerodinamikát is kölcsönöznek a gépnek.


Highslide JS

A 16kW-os elektromos motorral és lítium-ion akkumulátorával egy repült óra költsége nagyjából 35 Euró körül van. A gépet gyártó PC-Aero már tervezi a gép kétüléses és négyüléses változatát. Ehhez persze az kell, hogy az Elektra One sikeres legyen, amelyhez, úgy tűnik, minden feltétel adott.

Az első Elektra One gépen minden az egyszerűség és a tömegcsökkentés jegyében készült, így a vitorlázógépeken megszokott módon egyetlen, törzs alatt lévő kerék a főfutó, a farokrészen lévő farokkerék mellett a szárnyvégeken található még egy-egy támasztó kerék, ami lehetővé teszi a külső segítség nélküli gurulást. A gépből készült már hagyományos, hárompontos, egy orrfutóval és két főfutóval felszerelt változat is.


Highslide JS

Az Elektra One gyártóját az is hozzásegítheti a piaci sikerhez, hogy a világ legnagyobb napelemgyártóját sikerült megnyerniük a fejlesztés támogatására. Nem csak a repülőgép felületeire szereltek fel napelemeket, de a géphez saját, napelemekkel burkolt tetejű hangár is vásárolható, amely tovább csökkentheti a feltöltés költségeit.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL