DA-42

Kétmotoros, négyszemélyes túrarepülőgép. A Diamond Aircraft sikeres kétmotoros gépe 2002-ben szállt fel először, majd 2004-ben kapta meg az európai, egy évvel később pedig az amerikai légialkalmassági bizonyítványt.


Highslide JS

Esztétikus és gazdaságos kétmotoros

A DA-42-es behúzható futóművekkel rendelkezik. A gép szénszálas kompozitból készült, ennek köszönhetően könnyű és rendkívül letisztult formájú, esztétikus megjelenésű repülőgép. Két Thielert Centurion 1.7 dízel motorral van felszerelve, amelyek egyenként 136 lóerősek. Ezzel a motorral – az első dízelmotoros repülőgépként – átrepülte az Atlanti óceánt.

A 3500 km-t 12 és fél óra alatt tette meg úgy, hogy még öt órányi tüzelőanyag-tartaléka maradt a leszállás után. A gépnek van 180 lóerős Lycoming benzinmotorokkal felszerelt változata is.
A DA-42-es maximális felszállótömege 1785 kg. Maximális sebessége 329 km/h, utazósebessége 300 km/h körül van.


Highslide JS

A négyszemélyes gépet a legmodernebb fedélzeti rendszerekkel és navigációs eszközökkel szerelik fel, a megrendelő igényei szerint. A 8.53 méter hosszú, 13.4 méteres fesztávú gép 5500 méteres magasságig emelkedhet. Maximális hatótávolsága 1480 km, de opcionálisan rendelhető 3150 km-re elegendő üzemanyagot befogadó tartályokkal is.
A rendkívül gazdaságosan üzemeltethető kétmotoros gép nem csak kis utasgépként, légitaxiként népszerű, de oktatógépként is bevált.


Highslide JS

Érzékelőkkel és megfigyelő kamerával felszerelve

Érdekesség, hogy egy izraeli védelmi rendszereket fejlesztő cég 2009 júliusában robotgépként is tesztelt egy DA-42-est. A Dominator II névre keresztelt változat pilóta nélkül 28 órán át repült 9000 méter körüli magasságban 405 kg-os hasznos teherrel a fedélzetén.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL