D-Jet

Ötszemélyes, egyhajtóműves sugárhajtású repülőgép. A Diamond Aircraft elhatározta, hogy olyan sugárhajtású repülőgépet fejleszt, amely versenytársa lesz a piacot uraló biznisz jeteknek, ám azoknál jóval olcsóbb és gazdaságosabb üzemeltetésű lesz.

A célközönség az a repülőgéptulajdonosi réteg, akik maguk vezetik gépüket és fontos számukra a sugárhajtómű adta sebesség – és talán nem utolsó sorban az élmény.

Highslide JS

Az ilyen repülőgéptulajdonosok eddig leginkább drága, kéthajtóműves repülőgépek közül válogathattak. A D-Jet egy pilótára optimalizált kabinjában még négy utas is helyet foglalhat.
A prototípus első felszállására 2006 tavaszán Kanadában került sor a Diamond észak-amerikai divíziójának a bázisán.


Highslide JS

A pilótafülkét színes kijelzőkkel és a legkorszerűbb navigációs berendezésekkel szerelték fel. A gépen jégtelenítő berendezés is található, ami lehetővé teszi, hogy az időjárási körülmények kevésbé befolyásolják a gép használatát.
A repülőgép hossza 10,7 méter, fesztávja 11,5 m. A 2320 kg-os maximális felszállótömegű D-Jet 583 km/h maximális sebességgel repülhet. 444 km/h-s utazósebességgel 7600 méteres utazómagasságon 2500 km-re képes elrepülni.


Highslide JS

A 8450 Newtonos (860 kg) tolóerejű hajtómű beömlőnyílásai a szárnytőben kaptak helyet. A Diamond D-Jetből három tesztpéldány épült. 2010 végéig nagyjából 300-ra tehető a megrendelések száma.

Jelenleg a tesztek zajlanak, amelyek késedelmet szenvedtek a prototípusban használt hajtómű egy továbbfejlesztett verzióra történő cseréje miatt.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL