Dassault

A Dassault története 1930-ban kezdőtött, amikor Marcel Bloch megalapította repülőgépgyárát. A Marcel Bloch névből származtak a típusjelzések is, a harmincas években több mint két tucatnyi monoplán repülőgép született MB típusjelzéssel. Ezek között egy-és kétmotoros gépek, hidroplánok, mentőgépek is voltak, igaz, némelyikből csak egy-két példány épült, de voltak közöttük sikeres, százas nagyságrendben megépített változatok is.


Highslide JS

Marcel Bloch MB80-asa 1932-ből

A cégalapító Bloch 1944-ben a német megszállás alatt a buchenwaldi koncentrációs táborba került 45 tavaszáig, a tábor felszabadításáig. Kiszabadulása után nevét, testvére tiszteletére, aki a francia ellenállás egyik hősévé vált, Marcel Dassaultra változtatta. A Dassault név testvérének az ellenállási mozgalomban használt kódneve, franciául “d’assault”, azaz “a tank”. 1947-től már a repülőgépgyár nevében is megjelent a Dassault név.
1954-ben Dassault létrehozta a cég elektronikai divízióját, amely navigációs berendezések, radarok, rakéták célkövetőinek a fejlesztésével foglalkozottt.


Highslide JS

Mirage 2000-es az egyik legnagyobb siker

A repülőgépek fejlesztésében egyre nagyobb sikereket könyvelhettek el, az eladott gépek legnagyobb része exportra készült. A hatvanas évek elejétől kezdve a Dassault Mirage vadászgépek, majd a Falcon üzleti gépek világszerte sikeres és ismert névvé tették a Dassault-t. 1967-ben a Dassault felvásárolta a Breguet Aviation cég kétharmadát.
A sikeres cégben jelenleg az EADS is résztulajdonos, de a részvények 50,21 százalékát a Dassault Group birtokolja.


Highslide JS

Dassault Falcon 7x

Az 1981-ben létrehozott Dassault Systems fejlesztette a világ egyik legelterjedtebb, a repülőipar számára készült 3D-s tervezőszoftvert, amely azóta számos iparágban hódított teret magának és a nagyvállalatok egyik legismertebb tervezőrendszerévé vált.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL