Concorde

Amikor a hadiipar eredményei megjelennek a civil szférában, hogy kielégítsék az emberek legalább kétszeres hangsebességgel való repülési vágyát: ez volt a Concorde. A kecsesség, az esztétikum, a tudomány, a technológia és az összefogás vívmánya is volt a Concorde.


Highslide JS

Nincs még egy repülőgép, amely kis darabszáma – mindössze 14 darab repült rendszeresen – ellenére ennyire ismert lenne, amelyhez ennyi érzelem kapcsolódna. Hírességek, világsztárok, politikusok kedvelt repülőgépe volt, sőt, II. János Pál is utazott a Concordeon – vendégül látták a pilótafülkében, ahol fáradhatatlanul kérdezgetett a repülőgépről és a műszerrengetegről.


Highslide JS

A Concorde sosem volt igazán gazdasági siker. Sokkal inkább a British Airways és az Air France jelképének számított, egyúttal a két ország büszkeségét jelképezte. Ez tartotta a típust életben, nem a gazdasági racionalitás.


Highslide JS

A közvéleményt szinte sokkolta a 2000. júliusában bekövetkezett katasztrófa. A legendás repülőgéptípus a katasztrófa után nem sokkal újra repült, de gazdaságtalansága végül megpecsételte sorsát. Az utolsó Concorde, egy British Airways gép 2003-ban repült Bristolba, majd végleg kivonták a forgalomból.


Highslide JS

A gép kivonásával lezárult egy korszak a repüléstörténetben, a szuperszónikus utasszállítás korszaka. A Tupoljev hasonló gépe sosem vált sikeressé, a Concorde pedig utód nélkül maradt.

Valószínű, hogy amíg nem történik jelentős áttörés a nagyméretű szuperszónikus repülőgépek gazdaságossá tételében, addig a hangsebesség feletti repülés ismét csak a katonai pilóták kiváltsága marad.

A Concorde típus leírása
A Concorde-katasztrófa
A katasztrófa okai és utóélete

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL