Bombardier CS300 első felszállása

Múlt héten szállt fel először a Bombardier új regionális gépcsaládjának nagyobbik darabja, a C Series 300.

bombardier1

Méghozzá duettben az előző típuscsalád, a Canadian Regional Jet vagyis a CRJ1000 legnagyobbikával, amely 100 széket is elbírt. Lassan befejezik a berepülést négy géppel a Bombardier CS100 száz személyes típuson, ahol az új család ezen első darabja lépett a korábbi CRJ-k legnagyobbikának örökébe.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent új e-könyvünk a Digitalstandon

Legszembetűnőbb változás, hogy a hajtóműveket hátulról a szárny alá hozták. Első ránézésre tök olyan lett a gép, mint a többi versenytársé, jelesül a Boeing, az Airbus, vagy az Embraer vagy a Szuhoj SzuperJet 100.

bombardier31bombardier33bombardier32

Kissé elhúzódott az új CS család fejlesztése, ezért nemrég a kanadai vállalat élén vezért is cseréltek. Talán egy pozitívumot hozott a késés, hogy főként Tony Fernandes, az AirAsia főnökének rábeszélésére még betettek vagy húsz széket a kabinba. Igy 135-160 székes regionális géppel alulról piszkálják a két nagyon nagy – a Boeing B737 és az Airbus A319 – eddigi duopóliumát.

bombardier43bombardier42bombardier41

A CS300-ra több mint 250 megrendelésük van. Ami abból adódik, hogy a Boeing B787 típusához hasonlóan a kompozitok miatt jelentősen csökkent az önsúly, az új hajtóművek pedig 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak a konkurrenseknél és javult a vezérlés is. Már épül a második gép is, négy kell itt is a vizsgához, és hat-nyolc hónapon belül ígérik a sorozatgyártás megindítását. Az első vevő annak idején 2014 végére számított az új gépre.

bombardier51bombardier53bombardier52

A képen látható módon 5 székesre terveztek egy sort. Az egész világon rengeteg légitársaság – Európában a Lufthansa Regional talán ebben a legnagyobb – használja a CRJ család különböző nagyságú gépeit, ők a természetes utánpótlás az új család első vevőkörére.

bombardier2

Szolgálati közlemény. Továbbra is rendületlenül hiszünk a kattintós dupla képekben, amikor a kicsi mögött egy másik teljes képernyős kép érhető el a kicsi képre való kattintással.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL