PT-17

Egymotoros, kétszemélyes, kétfedelű kiképző, gyakorló repülőgép. A Boeing névhez idegenül hat egy kétfedelű kisgép, de a harmincas években kifejlesztett biplán hasonlóan kedvelt volt, sőt, ma is kedvelt, mint a “nagy” Boeing gépek.

Highslide JS

A harmincas években az amerikai légierőnek szüksége volt egy kisméretű, kiképző biplánra. Az amerikai kisgépgyártás fellegvárában, Wichitában működő Stearman Aircraft építette meg a gépet, majd a céget 1934-ben megvette a Boeing. Az egyébként Boeing-Stearman Model 75-ösként ismert típus Boeing PT-17-ként repült a hadseregnél.

Highslide JS

A repülőgép rengeteg becenevet szerzett az évtizedek során. “Stearmanként”, “Kaydetként”, de “Yellow Peril”-ként is ismert volt. A Yellow Peril (Sárga veszedelem) elnevezést egyébként a gyakori sárga festése mellett a szinte legendásan nehéz földi kezelhetőségéről kapta.

Highslide JS

Jellemző kék-sárga festéssel

A PT-17-es 7,54 méter hosszú, fesztávja 9,81 m. Legnagyobb felszállótömege 1198 kg. A léghűtéses, héthengeres, 220 lóerős csillagmotor segítségével 217 km/h sebességet tud elérni. A gép utazósebessége 155 km/h.

Highslide JS

Gyakran látható ma is a bemutatókon

A népszerű gépből a típus hét és fél évtizedes története során közel tízezer darabot gyártottak, ebből jónéhány még ma is repül.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL