CH-47 Chinook

Katonai szállító helikopter. 1958-ban az amerikai hadsereg részéről merült fel az igény egy közepes méretű szállító helikopter beszerzésére. A Boeing Vertol által gyártott gép 1962-ben lépett szolgálatba a hadseregnél. A lassan fél évszázados konstrukció szinte az összes jelentős háborút megjárta Vietnamtól a délszláv konfliktuson át a legutóbbi afganisztáni harcokig.

Highslide JS

A helikopter tandemrotoros elrendezésű, a két rotort két 4700 lóerős gázturbina hajtja. A gép 30-55 katonát, vagy 10886 kilogramm hasznos terhet tud szállítani. A rakományt nem csak rakterében, de a törzs alatt, külső függesztményként is viheti.

Highslide JS

A törzs hossza 16 méter, a rotorok átmérője 18,3 méter. A gép legnagyobb felszállótömege 22670 kilogramm. Maximális sebessége 315 km/h, ami a helikopterek között rendkívül gyorsnak számít. 1200 kilométeres távolságra képes elrepülni.
A Boeing CH-47 Chinook jelenleg is az amerikai és brit hadsereg egyik legfontosabb szállítóhelikoptere, de több, mint húsz ország színeiben repülnek világszerte. A katonai szállító feladatokon kívül használják különleges terhek szállítására, tűzoltásra is.

Highslide JS

Az ötvenéves konstrukciót folyamatosan fejlesztik. A legkorszerűbb változatai képesek bármilyen időjárási körülmények között akár éjszaka is, műszerek alapján repülve desszantot az ellenségs hadszíntérre szállítani.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL