C-17 Globemaster

Nagy hatótávolságú katonai szállítógép. Az amerikai légierő meghatározó szállító repülőgépe. A McDonnell Douglas (amely azóta már Boeing) által tervezett gép 1991-ben emelkedett először a levegőbe. A négy darab 18 tonnás tolóerejű hajtómű segítségével 21 méter hosszú, 5,5 méter széles rakterében 72600 kg hasznos terhet tankolás nélkül szállíthat 5200km-es távolságra.


Highslide JS

Szinte bármit, bárhová elvisz…

A C-17-es légi utántöltésre is képes, így ez a távolság sokkal nagyobb is lehet. A két pilóta előtt a vadászrepülőgépeken megszokott HUD – kivetítő van elhelyezve. A személyzet a hasonló szállítógépeknél szokatlan módon nem kormányszarv, hanem botkormány segítségével vezeti a gépet.

Az 52 méteres fesztávú, 53 méter hosszú gép maximális felszállótömege 265 tonna, utazósebessége 830km/h.
Egy 70 tonnás M1 Abrams tankot, vagy 102 felszerelt desszantost így gyakorlatilag a világ bármely pontjára képes eljuttatni. Rövid, rossz állapotú pályáról is üzemeltethető.


Highslide JS

Légi utántöltéssel a világ bármely pontjára eljuthat leszállás nélkül

A gép 73 tonnás hasznos teherrel egy 2300 méteres felszálló úthossz mellett alig 1000 méteres pályán képes leszállni. A légi utántölthetőség miatt pedig megszakítás nélkül eljuthat a hazai bázisról közvetlenül pl. az Irakban harcoló alakulatokhoz.
2009-től néhány C-17-es a magyarországi Pápa repteréről fog üzemelni, így ezek az óriásgépek törzsvendégei lesznek a magyar légtérnek. A gépek érkezésének hátteréről olvashat cikkünkben.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL