AH-64 Apache

Kéthajtóműves, kétszemélyes támadó helikopter. Az amerikai hadseregben a 70-es évek végén jelent meg az igény egy olyan helikopterre, amely a földi egységeket támogatva bevethető a keleti blokk óriási létszámú páncélosaival szemben. A Hughes Helicopters által fejlesztett gép 1975 szeptemberében repült először.


Highslide JS

A Hughest később felvásárolta a McDonnell Douglas, amely viszont a Boeing olvasztótégelyébe került, így jelenleg a Boeing Military Airplane Company az Apache gyártója.
Az AH-64 Apache 2 fős személyzettel repül, egy pilóta és egy másodpilóta, aki fegyverzetet kezeli. A gép teljes hossza 17,73 méter, a rotorátmérője 14,63 m. A 10450 kg-os legnagyobb felszállótömegű gép legfeljebb 293 km/h sebességgel képes haladni, a bevetési sugara 480 km. Az AH-64-es orr alá beépített, forgatható, 30 mm-es gépágyúja 1200 lövést tud leadni.


Highslide JS

A törzs oldalán lévő pilonokra irányított és nem irányított levegő föld rakétákat és légiharc rakétákat lehet függeszteni. Legkorszerűbb változata az AH-64D Longbow, amelyre a rotoragy fölé egy célpont felderítő, tűzvezető radart helyeztek el.
A helikopter éjjel-nappal, rossz látási viszonyok esetén is bevethető, mivel a színes kijelzőkkel ellátott fülkében ülő pilóták szeme elé lehajtható az éjjellátó készülék. A legkorszerűbb érzékelőkkel és a teljes harctér átlátását lehetővé tevő kommunikációs eszközökkel szerelték fel.


Highslide JS

Az Apacheok részt vettek az 1991-es Öböl-háborúban is, ahol több, mint ötszáz iraki tankot, radarállomásokat és rengeteg páncélozott szállítójárművet semmisítettek meg egyetlen gép elvesztése mellett. Az azóta a boszniai, afganisztáni és iraki frontokat is megjárt típus sikerességét jelzi, hogy a mai napig is gyártják.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL