Be-12

Két turbólégcsavaros hajtóművel felszerelt amfíbia repülőgép. A hatvanas években megjelenő legújabb amerikai rakétahordozó tengeralattjárók jelentette fenyegetés miatt a Szovjetúniónak szüksége volt egy tengeri őrjáratokat végző és tengeralattjáró felderítő repülőgépre.


Highslide JS

A kétéltű tengerészeti repülőgép koncepcióját a Berijev gyár dolgoza ki, jellemzően a korábbi Berijev kétéltű gépek tapasztalatai alapján.
A Be-12-es 1960 októberében szállt fel először, majd a hatvanas évek elején állt szolgálatba. A 30,11 méter hosszú, 29,84 méteres fesztávú gép legnagyobb felszállótömege 36 tonna.


Highslide JS

Maximális sebessége 530 km/h. 320 km/h utazósebességgel a hatótávolsága 3300 km.
A csónaktest aljából kinyíló két fő és egy farokfutóműve teszi lehetővé, hogy szárazfüldön is fel-és leszálljon. A tengeralattjáró vadász verziót folyamatosan fejlesztették.


Highslide JS

A Szovjetúnió felbomlása után megjelent a civil alkalmazásokban is. Három repülőgépet utas-és teherszállításra alakítottak át a kilencvenes évek elején, két példányt átépítettek tűzoltó repülőgéppé. Használták még bálnák megfigyelésére és a sarkkutató bázisok ellátmányának szállítására is.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL