Propelleres géppel repültünk Prágába

Szeptember elején egy repülőnapra menet Prágába repültünk a Czech Airlines ATR-42-500 típusú turbópropelleres repülőgépén.

Az utasok többsége inkább jettel repül, ezért különleges élmény egy ilyen géppel utazni.

Ha a fedélzetre felvihető bőröndöt viszel, akkor azt a beszállás előtt elveszik tőled és a képen láthatóan a gép elején levő csomagtérbe helyezik el.

Az utasbejárat a gép hátsó részén található, középfolyóson mindkét oldalt egymás mellett a szokásos két ülés, a gép egyébként körülbelül ötven személyes. Ablak mellé az A és D jelű székek szólnak, a gép felső szárnyas, így a szárny nem takar lefelé, a jó kilátás céljából mindegy, hova ül az ember.

A felszállás kisebb állásszögű, mint a jeteknél, induláskor hangosabb talán a csúcsra járatott hajtómű, viszont közelebb megy el a gép a város felett, csodás a kilátás, a pesti hidakat végig láttuk, mert Esztergom felé hagyta el a gép az ország légterét. Ahogy a motorok teljesítményét visszaveszik utazó sebességre, teljesen eltűnik a motorzaj.

A repülés közel nyolcvan percig tart, délelőtt lévén kekszet és narancslevet, kávét is kaptunk, elvégre ez egy hagyományos légitársaság gépe.


Felülne rá?

A landolás hasonlóan kellemes, hallod a kerekek kibocsátását, mert a gép törzsében bújnak meg és a pilóták elég nagy sebességgel vették be a kanyart az állóhely felé.

Kisböröndöt közvetlenül a leszállás után a gép mellett visszakapod, a szalagon csak két nagyobb börönd landolt, amit egy kicsit keresni kellett. A belvárosba a főpályaudvarra a kettes terminál elől az Airport Express visz be fejenként hatvan koronáért egy fél óra alatt, onnan pedig metróval utazhatsz bárhova.

A Czech Airlines így reklámozza európai útjait a Károly egyetem parkjában, mellette remek olcsó szállodák várják az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL