Óriás érkezik Ferihegyre

Több, mint 900 négyzetméternyi szárnyfelület segítségével 600 tonnányi össztömeg emelkedik el a földtől, amikor az Antonov gyár büszkesége és egyben a világ legnagyobb repülőgépe teljes felszállótömegével felemelkedik.

Két nap múlva, január 18-án, pénteken érkezik Ferihegyre, várhatóan 15.30-kor a 31R pályára és másnap 17.00 órakor indul. Az érdeklődőknek a Ferihegy 2A terminál kilátóterasza pénteken 15.00 órától szombaton 18.00 óráig nyitva lesz, onnan nézhető és fotózható a gép.

A 43 méter hosszú raktérben 250 tonnányi terhet tud magába fogadni, ami nagyjából négy darab, a Malév flottájában is megtalálható, Boeing 737-600-as repülőgép teljes tömegének felel meg.

Az Antonov gyár a nagy sikerű An-124-es típusú négyhajtóműves szállító repülőgépére alapozva hozta létre mindössze három és fél év alatt annak nagytestvérét, az An-225 Mrija – magyarul Álom – típusú repülőgépet. 1988 decemberében emelkedett először a levegőbe.

Alapvetően a Buran űrrepülőgép szállításához tervezték. Ennek köszönhető a különleges vezérsík kialakítás is, mivel így sikerült elérni azt, hogy a kormányfelületek „kilógjanak” a repülőgép tetejére erősített külső teher mögötti turbulens áramlás zónájából.

An225_2

A törzs tetején látható kiemelkedések a külső teher rögzítő szerkezetét takarják.A vízszintes vezérsík majd 33 méteres fesztávja egy Boeing 737-es teljes fesztávjának felel meg. Hat fős személyzete mellett a tehertér feletti utastérben akár 70 személy is elhelyezhető. A repülőgép elemelkedéséhez a hat hajtómű 138 tonnányi tolóerőt biztosít.

Az Antonov An-225-ösnek jelenleg egyetlen üzemképes példánya létezik, amellyel különlegesen nagyméretű vagy nagy tömegű terhek szállítását vállalja az Antonov Airlines. A típusnak van egy részben elkészült példánya is, melynek megépítése a közeljövőben várható, mivel nagy az igény egy ilyen kapacitású szállítógépre.

An225_3

A parkoláskor nagyjából egy futballpályányi területet elfoglaló 84 méter hosszú, 88 méteres fesztávú repülőgépről nézzen további fotókat.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL