A-320

Rövid és közepes hatótávolságú kéthajtóműves utasszállító. Igazi úttörő a digitális rendszerek alkalmazásában, legalábbis ami a polgári repülést illeti. Az Airbus 1987-ben rukkolt elő az egészen új tervezési filozófia alapján készült A-320-assal.


Highslide JS

Utazzon Wizzair-rel e típuson!

A pilóták a hagyományos pilótafülkékben megszokott kormányszarv helyett oldalt elhelyezett kis botkormány, sidestick segítségével vezetik a gépet. A joystick-szerű kormányok, és a hagyományos műszerek erdejét felváltó többfunkciós színes képernyők is jelzik, hogy az Airbus ezzel a típussal elszakadt az addig megszokott tervezési elvektől.

A pilótafülkében lévő kormányok és a gép kormányfelületei között nincs mechanikai kapcsolat, mivel a pilóta utasításait digitális jelek és az ezeket feldolgozó számítógépek közvetítik a kormánylapokat mozgató rendszerekhez. Ez az első fly-by-wire rendszerű utasgép.


Highslide JS

Főszerepben a digitális technológia, a pilótafülkében is

A nagy megbízhatóságú digitális rendszerek alkalmazása nem csak ennek típusnak lett a meghatározó eleme, de később az Airbus valamennyi típusa erre a “kaptafára” készült. Az egyszerű kezelhetőség nem csak a pilótafülkében, de az üzemeltetésben is jelentkezett, köszönhetően a digitális adatrengetegnek, amely a repülések során elraktározódik, és a karbantartás során is felhasználható.


Highslide JS

Az Airbus 320-as családja

Az A-320-as székezéstől függően 150-180 személyes lehet. Hatótávolsága 5600 km, utazósebessége 0,78 Mach. A gép maximális felszállótömege 77000 kg. Az A-320-as mára a Boeing-737-es sorozat mellett a legnépszerűbb utasszállító ebben a kategóriában. Ezt a típust hazánkban leggyakrabban a WizzAir színeiben láthatjuk.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

STA TRAVEL