Még mindig az Airbus A380 a sztár

Légibalett több száz tonnával majd százezer ember ámulatára Farnborough-ban. Megpróbáltuk testközelből fotókon nyomon követni a nagy fehér bálna bemutató repülését.

Highslide JS

A repülőbemutatóra a közönség többsége a kifutó mellett foglalt helyet, hosszabban jártak a motorok, mint gondoltuk, majd a gép finoman nekiindult a felszállásnak. Az első sortól pár méterre ment el a szárny vége, ilyen közel Ferihegyen láttam az AN 225 óriásgépet.

a380fn83.jpg
a380fn84.jpg
A motorok erejét érzékeltette a menetszél, mely szinte az arcunkba vágta a nemrég levágott fűszálakat és mindenkit beboritott erős kerozin illattal. Mire felocsúdtunk, megráztuk magunkat a szokatlan élménytől, az Airbus szinte vadászgépeket utánzó stilusban meredek állásszögben már a levegőben repült. Nézzünk róla néhány képet, feltétlenül nagyitsa ki őket.

Highslide JS

a380fn71.jpga380fn72.jpga380fn73.jpga380fn74.jpga380fn75.jpga380fn76.jpg

Az Airbus repülését ahhoz hasonlitanám, mikor egy csinos balerina táncát egy olyan szemüveggel nézzük, ami a balerina alakot legalább háromszorosan dundivá dagasztja és nem hiszünk a szemünknek, hogy ez a dundi bálna ilyen kecsesen táncol.

Leszálláskor az élmény hatására közel százezer ember tapsolt önfeledten, amire aranyosan rátettek Airbus-ék egy lapáttal. Mint a szinházban a gép visszafelé is végigment a kifutón, a nyitott ablakon át az egyik pilóta folyamatosan integetett ujabb tapsokra ösztönözve a tömeget, ahogy az utolsó kisképen látható.

a380fn77.jpga380fn78.jpga380fn79.jpga380fn80.jpga380fn81.jpga380fn82.jpg

Sokan számitottak arra, hogy a bemutató után a gép hazarepül, de fontosabb a piár. Megért még néhány tologatást, hogy az Airbus A380 továbbra is uralja a teret.

Két kép erről, az egyiken az emeleti kávézóból látható a függőleges vezérsik, a másikon a Red Arrows bemutatóba is betolakszik ez a kecses nagy fehér bálna.

Highslide JS


Highslide JS

Reméljük, hogy a jővő héten e bemutató repülésről egy videót is mutathatunk.

Korábbi anyagaink Farnborough-ról és az Airbus A380-ról:
Globemaster Farnborough-ban
Irány Farnborough!
A nagy fehér bálna Berlinben

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL